De veranderingen voor de woningmarkt in 2022

Woningmarkt regels
De veranderingen voor de woningmarkt in 2022
Dé veranderingen voor de woningmarkt in 2022

Het jaar is weer bijna ten einde. Dit betekent dat het van belang is om te kijken naar de aankomende veranderingen die ons te wachten staat op de huizenmarkt. Dit jaar zijn er de nodige regels onder de loep genomen. De kans is dan ook groot dat met het nieuwe kabinet de woningmarkt flink op de schop zal gaan. Benieuwd wat je kunt verwachten in 2022 op het gebied van zowel de huur- als koophuizen? Lees dan snel verder, we laten het je in dit artikel namelijk allemaal zien!

Meer transparantie op de woningmarkt

Een van de belangrijkste veranderingen voor de komende tijd is het feit dat er meer transparantie op de woningmarkt komt. Dit wordt met name gedaan om het eerlijker te maken voor huurders om een geschikte woning te vinden. De grootste verandering is het feit dat het biedproces voortaan in het openbaar moet worden gebracht. Dit houdt in dat alle biedingen op woningen zichtbaar zijn voor de belangstellenden. Door deze nieuwe regel is het mogelijk om als koper te zien wat voor soorten biedingen er worden gedaan en van wie deze afkomstig zijn. Het voordeel hiervan voor jou als koper is het feit dat je makkelijker kunt zien wat de overwaarde op een betreffende woning is, dit maakt het vervolgens eenvoudiger om een realistisch bod te plaatsen.

Vervallen belastingvrije gift voor starters

Ook komt er een verandering op het gebied van de belastingvrije gift. Voorheen was het mogelijk om een belastingvrije gift te ontvangen, zonder dat hier enige eisen aan werden gesteld. Hoewel dit handig was voor de mensen die hun erfenis veilig wilden stellen, zorgde het er ook voor dat er veel ouders waren die op deze manier de woning van hun kinderen konden bekostigen. Hier komt straks verandering in. Ben je een aspirant koper dan wordt het namelijk niet onmogelijk om een dergelijke gift belastingvrij in ontvangst te nemen. Het spreekt voor dit dat deze eis niet geldt ten aanzien van de mensen die van plan zijn om een woning te gaan huren.

Invoering van de woonplicht

De kans is groot dat je wel eens van het begrip woonplicht hebt gehoord. Dit ziet op een plicht om in een woning te wonen indien je deze bezit. De woonplicht kan mogelijk een middel zijn om kopers van een woning ervan te weerhouden om deze te gebruiken als belegging. Vaak wordt een maxima gesteld aan de woonplicht. Zo is het mogelijk dat de woonplicht alleen geldt voor woningen die een vraagprijs van maximaal €400.000 hebben, dit komt de starters zo goed mogelijk te beschermen.

Vooralsnog zijn er maar weinig gemeentes die een dergelijke woonplicht in hebben gesteld in hun gemeentes. Op dit moment zijn Rotterdam en Den Haag de gemeentes die het meest in het oog springen op dit gebied. Echter gaan er geruchten dat ook gemeentes als Amsterdam en Utrecht het voornemen hebben om deze woonplicht in te voeren. De kans is in ieder geval groot dat de komende maanden en jaren meer gemeentes zullen volgen die hier ook voor kiezen.

Een huis zoeken in 2022 – eenvoudiger of net zo lastig?

Het is als starter op dit moment erg lastig om aan een huis te komen. Dit komt met name door het feit dat sprake is van een woningtekort. Door dit woningtekort zijn de vraagprijzen van de woningen aanzienlijk door het dak gegaan. Nu staat er weer een nieuw jaar voor de boeg. De vraag die je je als starter afvraagt: is het straks makkelijker om een woning te vinden of toch niet? Het lastige is dat deze vraag erg moeilijk te beantwoorden is. Voor een groot gedeelte is de woningmarkt namelijk koffiedik kijken. Wel is het een feit dat het er op dit moment slecht voorstaat voor starters. De kans is dan ook groot dat de krapte op de woningmarkt nog wel even zal aanhouden.

Hopelijk heb je dankzij de informatie een beter beeld gekregen over de huidige en toekomstige stand van zaken voor de woningmarkt. Wij raden je zeker aan om ook even een kijkje te nemen bij de andere artikelen hier op de site. Hier laten wij je namelijk nog veel meer zien op het gebied van de woningmarkt in Nederland!

Published by

0 comments

no comments on this article, or your comment is not yet approved!

Comment on article

Please enter your name.
Please provide a valid email address.
Vul een titel in voor je reactie
Please type your comment.

Blog artikelen

goedkoper huis huren of kopen
Wat is goedkoper een huis huren of kopen
in Huis kopen

Wat is goedkoper: een huis huren of kopen? Voorwaarden van dit voorbeeld Allere..

24-03-2023 0 reacties

verduurzamen woning
Verduurzamen woning | huis verduurzamen | huiszoeken.com
in Verduurzamen

Verduurzamen woning, wat betekent dat voor jou? Verduurzamen woning is een veel besproken onderwerp. Op zich niet vreemd, aangezien in het Klimaatakkoord is afgesproken dat in 2050 zo'..

23-01-2022 0 reacties

2023 © HostingBe.com CMS versie 2.2.3 hostingbe.com owner of HuisZoeken

Powered by Bootstrap 5