Wat komt er kijken bij het kopen van een huis

Huis aankopen nieuw
wat komt er kijken bij het kopen van een huis
De aankoop van een huis

Een huis kopen, het is voor de meesten van ons geen dagelijkse kost. Om kosten te besparen kunt u ervoor kiezen zelf de aankoop te doen. Als u echter opziet tegen het voeren van onderhandelingen, dan kunt u het best een aankoopmakelaar in de arm nemen. Deze vraagt voor zijn diensten een percentage van de koopsom. Op dit moment variƫren de makelaarskosten van 0,5% tot 2%. Vanwege deze grote prijsverschillen tussen de diverse makelaars, loont het dan ook om goed te onderzoeken met wie u in zee gaat.

Bestaande bouw

Bij de aankoop van een huis komen altijd extra kosten om de hoek kijken. Bij een bestaand huis zijn dit onder andere de kosten koper (k.k.). Deze bestaan in de regel uit overdrachtsbelasting en notariskosten en bedragen ongeveer 7 tot 10% van de koopsom. Daarnaast kunt u te maken krijgen met overnamekosten voor bijvoorbeeld gordijnen of vloerbedekking. Tot slot is het verstandig om bij bestaande bouw goed te letten op de bouwkundige staat van het pand. Een aankoopkeuring kan hier uitkomst bieden. Deze wordt onder meer aangeboden door Vereniging Eigen Huis.

Nieuwbouw

Nieuwbouw wordt veelal vrij op naam (v.o.n.) verkocht. Dit betekent dat alle bijkomende kosten (zoals overdrachtsbelasting, maar ook notaris- en makelaarskosten) bij de prijs zijn inbegrepen. Toch kunt u ook hier te maken krijgen met bijkomende kosten. Zo is het soms mogelijk om een huis casco te laten opleveren. Dan wordt de woning feitelijk 'kaal' opgeleverd en zijn alleen de buitenmuren en de kozijnen aanwezig. De rest moet u zelf (laten) afbouwen. Verder kunt u denken aan kosten voor de aanleg van de tuin, de erfafscheiding, voor de aankleding van wanden en vloeren en voor eventueel noodzakelijk meerwerk van de aannemer.

Wettelijke bedenktijd

Heeft u uw droomhuis gevonden en is de koopovereenkomst eenmaal getekend, dan heeft u een wettelijke bedenktijd van drie dagen. Komt u binnen deze drie dagen niet terug van uw besluit, dan is het huis van u. In het voorlopig koopcontract staan daarnaast ontbindende voorwaarden. U kunt hierbij denken aan voorwaarden ten aanzien van het verkrijgen van een hypotheek of bijvoorbeeld Nationale Hypotheek Garantie. Is alles rond, dan rest de overdracht van het huis bij de notaris. Omdat ook de notaristarieven behoorlijk kunnen verschillen, loont het om u hier goed in te verdiepen alvorens u voor een notaris kiest.

Published by

0 comments

no comments on this article, or your comment is not yet approved!

Comment on article

Please enter your name.
Please provide a valid email address.
Vul een titel in voor je reactie
Please type your comment.

Blog artikelen

goedkoper huis huren of kopen
Wat is goedkoper een huis huren of kopen
in Huis kopen

Wat is goedkoper: een huis huren of kopen? Voorwaarden van dit voorbeeld Allere..

24-03-2023 0 reacties

verduurzamen woning
Verduurzamen woning | huis verduurzamen | huiszoeken.com
in Verduurzamen

Verduurzamen woning, wat betekent dat voor jou? Verduurzamen woning is een veel besproken onderwerp. Op zich niet vreemd, aangezien in het Klimaatakkoord is afgesproken dat in 2050 zo'..

23-01-2022 0 reacties

2023 © HostingBe.com CMS versie 2.2.3 hostingbe.com owner of HuisZoeken

Powered by Bootstrap 5